6è de primària

Hàbits saludables

6è de primària


Curiositats relacionades amb el nostre cos

 

GRUP  1

Curiositats: Per què ens surten blaus ?


Per què es produeix? Els blaus, també coneguts com contusions, són un tipus d'hematomes que es formen quan un teixit tou del cos rep un cop. La majoria d'ells desapareixen al cap d'un parell de setmanes o fins i tot abans i gairebé no requereixen tractament. Quan es lesiona un teixit tou, els vasos sanguinis que hi ha sota la pell es trenquen i surten glòbuls vermells del seu interior. Són aquests glòbuls vermells que s'acumulen sota la pell els que provoquen els blaus, també coneguts com cardenals. el blau travessen canvis de color a mesura que es van curant, el que indica que el cos està metabolitzant, o descomponent, els glòbuls vermells acumulats sota la pell


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat?  Locomotor i circulatori.

Curiositat : Per què badallem?


Per què es produeix?:  Sembla ser que el badall és el mitjà que té el cos per aconseguir més oxigen per al cervell. Quan badallem, agafem aire a poc a poc i profundament, i després l’expulsem.

Tot i que les causes del badall no han estat del tot aclarides, el badall s’ha relacionat, tradicionalment, amb el cansament, l’avorriment i els baixos nivells d’oxigen a la sang. Algunes investigacions afirmen que el badall és un mecanisme involuntari que ens ajuda a mantenir-nos desperts perquè activa el sistema nerviós central i ens fa estar més alerta. El badall seria, doncs, un avís  que estem baixant la guàrdia.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Amb el sistema nerviós.Curiositat :  Per què estornudem?


Per què es produeix?: Els esternuts són una manera que té el nostre organisme d'expulsar quelcom que està irritant les nostres fosses nassals i així evita que entrin als pulmons, per evitar mals majors. A més, quan estornudem, no podem evitar tancar els ulls, ja que els nervis que controlen els ulls i el nas estan relacionats. Per això ens ploren els ulls si ens donem un cop al nas. També per aquesta raó és probable que quan mirem al sol ens vinguin ganes d'estornudar. La velocitat dels estornuts pot arribar a ser de 160 quilòmetres per hora (podria ser un bon propulsor per carretera). Ah! i quan a algú li diem Jesús perquè ha estornudat realment li estem tornant l'ànima, perquè a l'Edat Mitjana pensaven que a l'estornudar s'expulsava l'ànima.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? :  L’aparell respiratori.

GRUP 2

Curiositat : Per què suem?


Per què es produeix:Els humans som una de les poques espècies d’animals que suen. Suem quan tenim calor, per tant és fàcil intuir que és una reacció del cos amb l’objectiu de refrescar-se.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Aparell exceretor.

Curiositat : Per què en surten granets?         

             

Per què es produeix?: Els grans surten perquè els porus de la nostra pell s’obturen amb un tipus de grassa anomenada sèu, que lubrica pell i cabell.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Aparell reproductor/excretor.

Curiositat : Per què tenim mocs?


Per què es produeix:Els mocs són una alarma que té el nostre cos per avisar que tenim una infecció. No cal estar malalt per tenir mocs, però sovint apareixen quan estem constipats, tenim la grip, patim una al·lèrgia o ens fa mal el coll.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Aparell excretor.

Curiositat :Perque suem?

Per què es produeix:Els humans som una de les poques espècies d’animals que suen. Suem quan tenim calor, per tant és fàcil intuir que és una reacció del cos amb l’objectiu de refrescar-se.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Aparell exceretor.

GRUP 3

Curiositat : PER QUÈ SE’NS ADORM UN BRAÇ?


Per què es produeix?:Quan se'ns adorm un braç notem com unes petites pessigolles o fins i tot podem arribar e NO notar el braç. Això passa quan estem molta estona amb una posició incòmode per el teu braç, es a dir quan estem molta estona xafant el nervi que connecta el braç amb el cervell.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? :

El sistema nerviós

Curiositat : PER QUÈ SE'NS POSEN ELS PELS DE PUNTA?


Per què es produeix?: Se'ns posa la pell de gallina quan tenim molt fred, quan ens l'imaginem, quan la persona que ens agrada ens dóna la mà... Aquesta reacció és quelcom que no podem racionalitzar. Però per què passa?

En àmbit mèdic, s'anomena “piloerecció” i succeïx quan la temperatura exterior és baixa i el pèl es posa de punta. A sota la pell, hi ha un múscul erector de pèl que, quan es contrau, crea una capa d'aire al voltant del cos per protegir del fred. D'altra banda també s'associa a la producció d'adrenalina, com situacions o emocions extremes.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? :

El sistema nervios.

Curiositat : PER QUÈ TENIM CERA A l’ORELLA?


Per què es produeix?: La cera es forma en el conducte auditiu extern de l'orella on hi ha unes glàndules sebàcies molt desenvolupades que segreguen una substància greixosa i groga, encarregada de captar les partícules (pols, bacteris, etc,..) que entren a l'orella. Aquesta secreció, més les partícules captades i les cèl·lules de descamació epitelial, formen el que en diem cera de l'orella o cerumen, que té una funció protectora de l'oïda.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Aparell excretor

GRUP 4

Curiositat : Per què ens tirem pets (o gasos)?


Per què es produeix?

Una flatulència o ventositat, vulgarment denominada pet, és el residu gasós de la digestió que surt per l'anus. Durant la digestió, els enzims segregats pel pàncrees l’estómac s'encarreguen de trencar molècules grans, a fi que puguin ser absorbides a l’intestí prim. Això crea sempre residus que el cos ha d'eliminar en forma sòlida i líquida (que podem relacionar amb els excrements) i en forma gasosa (pets o ventositats)  .


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? Aparell excretor

Curiositat : Per què tenim temperatura corporal?


Per què es produeix?

Per què si estiguéssim amb una temperatura molt alta ens moriríem per la calor i si fos una temperatura molt baixa ens moriríem per el fred.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Sistema nerviós.

GRUP 5

Curiositat : Per què tenim dolor abdominal?


Per què es produeix?: Es una congestió venosa abdominal que sorgeix en ocasions en realitzar exercici físic, també es pot contraure si es conversa mentre fas un esport.Pot  succeir a l'inici de l'exercici o davant un canvi de ritme. Es creu que aquest dolor és causat per la fricció de l'estómac inflamat amb el diafragma, encara que això no explica per què el dolor passa amb freqüència

durant la pràctica de natació


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat?.L’aparell respiratori

Curiositat :Per què eructem?


Per què es produeix?: Sensació de plenitud digestiva. En general, és perquè s’ha tragat aire en l’ingesta.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat?  Aparell excretor

GRUP 6

Curiositat :  Per què som sonambuls?

Per què es produeix?: Apareix generalment mentre la persona dorm i es manifesta amb una activitat en la qual el subjecte es mou, camina i parla. En alguns casos es pot provocar, com una forma hypnotica .El 19% de la població mundial és propensa a patir sonambolisme


En quin sistema del cos relacionariem la curiositat? : Sistema nerviós

Curiositat : Per què ens surt pèl?  

Per què es produeix?: El pèl a mesura que creix tant a l'exterior, no pot alimentar-se i les seves cèl·lules moren, moment en què comença a crear-se la proteïna anomenada queratina. És a dir, el pèl que tenim, que ens pentinem, és teixit format per cèl·lules mortes convertit a queratina. Sota el mateix, se segueixen creant cèl·lules noves, que el van fent més llarg.


En quin sistema del cos relacionaríem la curiositat? : Sistema Nerviós